Napkollektorok, szolár rendszerek, tartályok AkcióAjánlatkérésPályázatokKépgalériaGY.I.K.Kapcsolat
Napkollektoros medencefűtés

Medence fűtés

Medence fűtés napkollektorral

A medencék fűtése az egyik leggazdaságosabb felhasználási területe a napkollektoroknak, hiszen a felhasználás időszaka egybeesik a legerősebb napsugárzás időszakával.

A kültéri medencénket akár 6-8 hónapon keresztül is használhatjuk, ha a víz hőmérsékletét temperáljuk. Ez azonban jelentős energia költséget jelent .A költségek csökkentésére jó megoldás a napkollektoros  fűtés. A téli hónapokban ugyanezen kollektorok a ház fűtésére segíthetnek rá, ezzel energiát, valamint pénzt takarítva meg magunknak.

A beltéri medence legtöbbször egész évben használatban van, ilyenkor a napkollektoros rendszer csak fűtésrásegítésként jöhet számításba. A rásegítés jelentős gáz megtakarítást eredményez, de természetesen teljes mértékben nem váltja ki a gázfűtést.

A kollektorok fűtési hőmérséklete átmeneti időszakban  35-50°C, ezt a hőmérsékletet pedig szórt fényviszonyok között is el tudják érni, azaz az év jelentős részében képesek melegíteni a medence vizét.

Napkollektor méretezése

grafikonA kültéri medencék a temperálásához nagyobb felületű kollektor felület szükséges, mint a beltérikhez. Az éjszaka csökkenő külső hőmérséklet jobban hűti a medencét és a párolgása is nagyobb, mint a zárt terű medencének.. A gazdaságosságot figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a kültéri medence felületének 60-80%-a, beltéri medence felületének     40-50%-a           szükséges kollektor felületből.

Azt ne várjuk a szolárrendszertől, hogy áprilisban feltöltött medencét pár nap alatt 26°C-ra melegíti. A napkollektoros medence-fűtó rendszer 3-5°C belül temperálni tudja a medencét.

Jelentősen csökkenthetjük a veszteségeket, ha takarást alkalmazunk a medencék víz felületén.

50m²-nél nagyobb felületű medencék fűtésénél már pontosabb méretezés szükséges. Kérje szakembereink segítségét.

Sík kollektoros medencefűtés

A különbség az épületek fűtésétől, hogy nincs szükség puffertárolókra mert a medence maga a tároló. Célszerű a szolárkörbe egy medence hőcserélőt iktatni. Méretezni szükséges mert a szolár fűtővíz hőmérséklete elmaradhat a  gázzal történő fűtés vízhőmérsékletétől  ezért a hőátadás mértéke jelentősen változik.

A sík kollektor  hőtermelése nyáron  általában nagyobb mint a vákuumcsöveseké ezért ez a javasolt. Azonban ha a szolár rendszert használjuk az épület fűtésére akkor megfontolandó, hogy melyik típusú kollektort válasszuk.

Működés

A napkollektor nyáron 60-110°C, télen 40-80°C-osra képes felmelegíteni a benne áramló folyadékot. Természetesen ezen hőfok alakulása függ a napsugárzás intenzitásától, a külső hőmérséklettől, valamint a napsütéses órák számától.

A napkollektor képes a medence vizét akár közvetlenül is keringetni, abban az esetben, ha a rendszerben keringetett víz a medence vize. Ehhez a legtöbb esetben keringető szivattyú szükséges, hiszen a napkollektorok legfőképp a tetőn helyezkednek el, míg egy külső medence ennél a szintnél alacsonyabban található, és a kettő közötti vízáramlást ez a szivattyú biztosítja.

Beltéri medence fűtésénél minden esetben kétkörös rendszer kiépítése szükséges. Ez azt jelenti, hogy magában a kollektor rendszerében egy speciális folyadék kering (mely cseppfolyós marad extrém alacsony és magas hőmérsékleten egyaránt), melyet a rendszer felmelegít. A felmelegített folyadék adja át a hőjét a medence vizének, egy hőcserélő rendszeren keresztül.

A tájolásra minden esetben, tehát kültéri és beltéri medencéknél, valamint levegős-, és vákuumcsöves kollektoroknál is egyaránt célszerű ugyanazt a módszert alkalmazni. A napkollektorok dőlésszögeit a szakemberek 20-30° közé határozzák meg, míg tájolásnak a déli, vagy ritkábban a délkeleti irányt adják. Ezeket azért fontos betartani, mert így kerül leginkább közel a napsugarak beesési szöge a merőlegeshez, és merőleges beesési szögnél nyeli el a kollektor a legtöbb napsugarat, így ennél realizálható a legtöbb energia.

Az úszómedencék vizének fűtését ellátó rendszerek igen jó hatásfokkal működnek, mivel az úszómedencék használata egybeesik a legmagasabb napenergiát adó időszakkal. Mivel a külső hőmérséklet ilyenkor megközelíti a kollektorok közepes üzemi hőmérsékletét, a legjobb hatásfoka a lefedés nélküli kollektornak van. Ez alapján és a beruházási költséget is mérlegelve, az uszodavíz fűtésére a lefedés nélküli kollektorokat érdemes használni

A kollektor kiválasztásánál az első szempont, hogy az év milyen szakában kívánjuk igénybe venni szolgálatát. Kültéri medencék vizének melegítése általában nyári feladat, ez esetben a legegyszerűbb, lefedés nélküli, műanyag vagy gumiból készült kollektor használata célszerű. Ennek magyarázata az, hogy nyáron a levegő hőmérséklete 25-32 °C, a kollektoré pedig 35-40 °C, tehát a kettő között nincs jelentős különbség, a lefedéssel ez esetben inkább az optikai veszteségeket növelnénk. A napsugárzás teljesítménye, tiszta nyári időben átlagosan ~800 W/m2. Ilyen körülmények között a fenti kollektor típus rendelkezik a legnagyobb hatásfokkal (>90%). Amennyiben beltéri medence fűtését kívánjuk megoldani a napsugárzás segítségével, vagy a medencefűtő rendszer egy nagyobb, esetleg a teljes épületet ellátó rendszer része, szelektív bevonatos, fedett kollektor választása célszerű.

Medence fűtés  müanyag abszorberrel

Szolár rendszer egységcsomagok medence temperáláshoz:

 

Pool Solar Pack 20, 20 m2 medence felülethez

 • Külső hőcserélő                                                                           
 • 5 db. 2,5 m2 síkkollektor
 • Kollektor tartószerkezet lapos, vagy ferde tetőre
 • Resol digitális vezérlés (Delta Minipool)
 • Szolár szivattyú állomás (Tubra DN20)

Bruttó rendszer ár:

1.201.900 Ft.

Pool Solar Pack 30, 30 m2 medence felülethez

 • Külső hőcserélő
 • 8 db. 2,5 m2 síkkollektor
 • Kollektor tartószerkezet lapos, vagy ferde tetőre
 • Resol digitális vezérlés (Delta Minipool)
 • Szolár szivattyú állomás (Tubra DN20)

Bruttó rendszer ár:

1.863.000 Ft.

Pool Solar Pack 40, 40 m2 medence felülethez

 • Külső hőcserélő
 • 12 db. 2,5 m2 síkkollektor
 • Kollektor tartószerkezet lapos, vagy ferde tetőre
 • Resol digitális vezérlés (Delta Minipool)
 • Szolár szivattyú állomás (Tubra DN20)

Bruttó rendszer ár:

2.684.500 Ft.

Minden csomaghoz tartozik még:

  szolár légtelenítő
  termosztatikus keverőszelep
  tágulási tartály tartó konzol tartállyal
  szolár fagyálló folyadék