Napkollektorok, szolár rendszerek, tartályok AkcióAjánlatkérésPályázatokKépgalériaGY.I.K.Kapcsolat
szerelesi-anyag

Szolár rendszerelemek

Szolár szerelési anyagok

A szolár technológia sajátossága a magas hőmérséklet (akár 180°C) és a fagyálló folyadék használata. Emiatt speciális  gépészeti elemeket kell használni a napkollektoros rendszer kiépítésekor.

A napkollektoros rendszerhez használatos csöveket, fittingeket, szivattyúkat és szelepeket a szoláris igénybevételre tervezték. A szoláris rendszerhez való alkalmasságot külön jelöléssel jelzik, általában sárga színnel. A fűtési rendszerekben használatos szerelési anyagok nem felelnek meg a napkollektoros rendszer által  támasztott követelményeknek, ezért a hosszútávú üzemeltetést csak a speciális  szoláris elemek beépítése garantálja.

Inox Flexibilis csőrendszer

A Inox Flexibilis csőrendszer (bordás csőnek is nevezik) azon túl, hogy olcsóbb a réz technikánál, kiküszöböli a szerelési hibákat azzal, hogy hosszú szerelési szakaszon belül nem kell kötéseket készíteni. A tetőről a kazánházba akár kötések nélküli folytonos csővezeték telepíthető.

A csőre vonatkozó szabvány: AISI 316 L DIN 1,4404 EN 100888/2

Az Inox Flexibilis csővel történő szerelés előnyei a hagyományos  réz technológiával szemben.

 • Szerelési idő harmada a réz technológiának.
 • Mivel jóval kevesebb kötési pontot kell kialakítani, így a  szivárgási kockázat is kisebb.
 • Az íveken, fordulókban nem szükséges kötéseket alkalmazni, fali tartókkal rögzíthető.
 • 100 m-es tekercsben is kapható.
 • Könnyen és gyorsan méretre vágható.
 • Szereléséhez nem szükséges drága speciális szerszám.
 • Rézcsőnél olcsóbb technológia.
 • Hő hatásának nagymértékben ellenáll.
 • Hajlításkor nem csökken a belső keresztmetszet.
 • Minimális a hulladék a szerelés folyamán.
 • Nagy korrózió állóság.
 • Gyárilag szigetelt változata a szolár szenzor vezetékét is tartalmazza.

Az Inox Flexibilis rendszerhez tartozó csatlakozó idomok lehetővé teszik, hogy bármilyen más, hagyományos csövezési rendszerhez illeszthető. Nagy korrózió állósága és méretválasztéka miatt széles körben használható.

Felhasználási terület: napkollektoros rendszerek, ivóvíz, fűtés, gáz, hőcserélő építés, agresszív folyadékok szállítása,stb.

A napkollektorok tetőn történő bekötését szinte az egész világon az Inox flexibilis rendszerrel végzik.

Méret táblázat beszúrás utalás a szakemberek linkhez

Back-cool napkollektor visszahűtő berendezés.

A kollektorok üresjárati állapotukban igen magas hőt fejlesztenek. Berendezésben nem tesz kárt ez a hőmérséklet, azonban a fagyálló folyadékban vegyi folyamatokat indíthat el.

Ezt a problémát oldja meg a Back-cool hűtő.

Ha nyáron hosszabb ideig nincs használva a napkollektoros rendszer, akkor a berendezés folyamatosan a kritikus hőmérséklet alatt tartja szolárrendszer hőmérsékletét.

Mikróbuborék leválasztó és szolár légtelenítő

A szolárrendszer munkafolyadékának (monopropilénglükol) tömörnek kell lennie.

A szolár folyadék mindig tartalmaz oldott gázokat, melyek akadályozhatják az optimális működést. Az abszorbált gázokat, gőzöket a mikróbuborék leválasztó szűri ki.

Keverő szelep

A szolár rendszerben könnyen előfordulhat magas hőmérséklet, mely forrázás veszélyt jelent. Ezért keverő szelepet kell építeni a használati meleg víz körbe. Ezen a szelepen beállíthatjuk, hogy milyen hőfokú legyen maximum a csapból folyó víz.

Szolár rendszer csőkötő elemei

Inox Flexicső rendszerhez tartozó hollandi biztosítja, hogy menetes csatlakozó elemek közbeiktatásával bármilyen más csövezési rendszerre áttérjünk.

Átválthatunk réz, acél, műanyag csőrendszerre.

Méret táblázat beszúrás utalás a szakemberek linkhez

Útváltó szelepek

Az útváltó szelepek segítségével irányítjuk a felfűtési folyamatot, hogy a napkollektorok melyik tárolót esetleg a medencét fűtse éppen. Meghatározhatjuk, hogy először a fürdővízre majd a fűtésre dolgozzon a rendszer. Az útváltó szelepek működését a szolár vezérlők irányítják.

Méret táblázat beszúrás utalás a szakemberek linkhez